Logo DMSales
Unia Europejska

Jak pracować z Inboksem?

Inbox to funkcja DMSales, która pozwala na podłączenie wielu skrzynek mailowych do systemu i tym samym prowadzenie konwersacji e-mail bezpośrednio z platformy. W poniższym artykule dowiesz się jak pracować z Inboksem, aby wykorzystać jego pełen potencjał.

Nie wiesz, jak podłączyć skrzynki e-mail do Inboksa? Przeczytaj ten artykuł.

Spis treści
  1. Tworzenie i wysyłanie wiadomości
  2. Dodawanie notatek do konwersacji
  3. Przypisywanie członków zespołu do konwersacji
  4. Usuwanie członków zespołu z konwersacji
  5. Zamykanie i ponowne otwieranie konwersacji

 

Tworzenie i wysyłanie wiadomości

W zakładce „Centrum relacji” możesz tworzyć i wysyłać wiadomości z trzech różnych miejsc:

  • Bezpośrednio w konwersacji w Inboksie
  • Z karty wybranego kontaktu
  • Klikając w przycisk „Nowa konwersacja” w górnym pasku menu

 

Tworzenie i wysyłanie wiadomości w konwersacji w Inboksie

Krok 1

W Centrum relacji przejdź do Inboksa i wybierz konwersację, w której chcesz napisać wiadomość.

 

Krok 2

Osoby, które uczestniczą w danej konwersacji, zostaną automatycznie wybrane jako odbiorcy wiadomości. Możesz usunąć i/lub dodać odbiorców, klikając niebieski tekst „Do/DW”.

Krok 3

Wpisz tekst wiadomości w polu tekstowym. Możesz też zmienić formatowanie tekstu, jeśli masz taką potrzebę.

 

Krok 4

Wybierz nadawcę wiadomości (jeśli połączyłeś z systemem kilka skrzynek e-mail) i następnie kliknij „Wyślij wiadomość”.

Krok 5

Gotowe! Twoja wiadomość została wysłana. Zobaczysz ją w konwersacji w Inboksie, jak i w swojej skrzynce mailowej.

 

Tworzenie i wysyłanie wiadomości z karty wybranego kontaktu

Krok 1

W Centrum Relacji przejdź do zakładki „Zarządzaj kontaktami”, i wybierz kontakt, do którego chcesz wysłać wiadomość.

Krok 2

W karcie kontaktu kliknij „Nowa konwersacja”, po czym otworzy się okno do wpisania wiadomości.

Krok 3

Kontakt zostanie automatycznie wybrany jako odbiorca wiadomości. Możesz też usunąć i/lub dodać odbiorców, klikając niebieski tekst „Do/DW”. Wpisz temat i tekst wiadomości, wybierz nadawcę (jeśli połączyłeś z systemem kilka skrzynek e-mail) i następnie kliknij „Wyślij wiadomość”.

Krok 5

Gotowe! Twoja wiadomość została wysłana. Zobaczysz ją w Dzienniku zdarzeń w karcie kontaktu, w konwersacji w Inboksie oraz w skrzynce e-mail.

Tworzenie i wysyłanie wiadomości z górnego paska menu w Centrum relacji

Krok 1

Będąc w każdej z trzech zakładek w Centrum relacji (Zarządzanie kontaktami, Inbox, Aktywności i zdarzenia), możesz tworzyć i wysłać wiadomość klikając przycisk „Nowa konwersacja” w górnym menu. Kliknięcie tego przycisku spowoduje otworzenie okna do rozpoczęcia nowej konwersacji.

Krok 2

Wpisz adres e-mail odbiorcy, temat i treść wiadomości, a następnie wybierz nadawcę (jeśli połączyłeś z systemem kilka skrzynek e-mail) i kliknij „wyślij wiadomość”.

 

Gotowe! Twoja wiadomość została wysłana.

2. Dodawanie notatek do konwersacji

Krok 1

W Centrum relacji przejdź do Inboksa i wybierz konwersację, do której chcesz dodać notatkę.

Krok 2

Na dole okna konwersacji kliknij „Notatka”, wpisz tekst swojej notatki, a następnie kliknij przycisk „Zapisz notatkę”.

Krok 3

Gotowe! Twoja notatka została zapisana. Będzie widoczna dla Ciebie i całego zespołu w konwersacji.

 

3. Przypisywanie członków zespołu do konwersacji

Krok 1

W Centrum relacji przejdź do Inboksa i zaznacz konwersacje, do których chcesz przypisać członków zespołu. Następnie kliknij „Przypisz”.

Krok 2

Po kilknięciu „Przypisz” otworzy się następujące okno. Wybierz członków zespołu, których chcesz przypisać do wybranych konwersacji i kliknij „Tak, zapisz”.

 

 

Krok 3 

Gotowe! Członkowie zespołu zostali przypisani do wybranych konwersacji. Konwersacje, do których jesteś przypisany zobaczysz w zakładce „Jestem przypisany”.

 

4. Usuwanie członków zespołu z konwersacji

Krok 1

W Centrum relacji przejdź do Inboksa i zaznacz konwersacje, z których chcesz usunąć członków zespołu. Następnie kliknij „Przypisz”.

Krok 2

Po kilknięciu „Przypisz” otworzy się następujące okno. Aby usunąć członków zespołu z wybranych konwersacji, nie zaznaczaj ich i kliknij „Tak, zapisz”.

Krok 3

Gotowe! Członkowie zespołu, których nie zaznaczyłeś na poprzednim ekranie, zostali usunięci z wybranych konwersacji.

 

 

5. Zamykanie i ponowne otwieranie konwersacji

W Centrum relacji przejdź do Inboksa i zaznacz konwersacje, które chcesz zamknąć. Następnie kliknij „Zamknij konwersacje”.

Krok 2

Po kliknięciu przycisku zobaczysz następujące okno. Kliknij „Zamknij konwersacje”.

Krok 3

Gotowe! Wybrane konwersacje trafiły do folderu „Zamknięte”. Możesz je ponownie otworzyć w analogiczny sposób – wybierając konwersacje do otworzenia i klikając „Otwórz konwersacje”. Trafią one wtedy z powrotem do folderu „Otwarte”.

 

Jeśli zależy Ci na:

  • ponowieniu kontaktu z klientem np. za miesiąc,
  • zaplanowaniu aktywności np. spotkania z klientem w konkretnym terminie,
  • ustawieniu przypomnienia, ponieważ obiecałeś, że w ciągu 2 dni roboczych prześlesz klientowi specjalną ofertę..

..skorzystaj z funkcji odkładania wątków na później – w efekcie otrzymasz powiadomienie dźwiękowe na platformie wraz z przypomnieniem o zaplanowanym działaniu. Więcej szczegółowych informacji znajdziesz tutaj.

 

Zaktualizowano 14 lutego 2022
Autor artykułu
Community Manager

Powiązane artykuły.